ingenlimits.net

Du bestemmer renta!!

Sakset fra Dinside.no, skrevet av Kristina Picard

I dag la Norges Bank frem sin forventnings-undersøkelse for 3. kvartal 2008. Undersøkelsen er utført av TNS Gallup og gir Norges Bank viktige svar på hva vi tror om prisveksten i tiden som kommer. Hva tror økonomene, hva tror næringslivslederne, og hva tror du og jeg?

Undersøkelsen viser at økonomer og den vanlige mannen i gata (definert som “husholdningene” i slike undersøkelser) har helt forskjellig syn på fremtiden. Mens økonomene forventer høyere prisvekst, tror husholdningene på en lavere prisvekst de neste 12 månedene.

Hele undersøkelsen finner du her

Det interessante er ikke hvem som har rett, men hvem som tror hva. Samlet sett utgjør husholdningene den største og viktigste gruppen i denne undersøkelsen. Hvis du og jeg tror på en lavere prisvekst, kan det faktisk gi deg bedre økonomi.

Hvorfor er det sånn? Bedriftene har liten mulighet til å endre prisene sine stadig vekk, men fastsetter gjerne priser som gjelder for lengre perioder av gangen. Når prisene skal bestemmes, ser bedriftene på hva markedet forventer. Visesentralbanksjef Jan Qvigstad har tidligere brukt eksempelet med Ikea-katalogen for å illustrere faren ved økte prisforventninger:

– Den trykkes lang tid på forhånd. Hvis det er forventninger til økt prisvekst i økonomien som helhet, vil Ikea ta hardere i på egne priser i katalogen. Dermed leder økte prisforventninger til at prisene faktisk øker.

Og med økte priser følger renta som regel hakk i hel. Inflasjonsmålet er et av Norges Banks viktigste parametere når det tas en ny rentebeslutning. At du forventer en lavere prisvekst, kan derfor føre til at du får lavere rente i stedet. Fiffig, hva?

Liker du dette? Del det med andre!
posted by Robin Alexander in Samfunn og kritikk!,Tips og Triks and have No Comments

Place your comment

You must be logged in to post a comment.